houten tuinmeubelen

Beschik je over houten tuinmeubelen? Deze staan prachtig in de tuin en creëren een natuurlijke sfeer in je tuin. Uiteraard wil je zo lang mogelijk blijven genieten van je houten tuinmeubels. Hoe houd je deze zo lang mogelijk mooi? Dit artikel voorziet in tips om je houten tuinmeubelen zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Teakhouten tuinmeubelen onderhouden

Teakhout groeit langzamer en heeft een fijne structuur. Tuinmeubelen gemaakt van teakhout werken nauwelijks en bevatten veel olie van nature. Dit zorgt ervoor dat het goed bestand is tegen diverse weersinvloeden zoals regen. Teakhout kan helaas niet worden gelakt of gebeitst door het hoge percentage aan olie in het hout. Het onderhoud bestaat uit het hout beschermen met speciale olie en dit proces vindt twee keer per jaar plaats. Ook mag je de teakhouten meubels zo nu en dan reinigen met een zachte borstel, een doek, groene zeep of een reiniger speciaal voor teakhout.

houten tuinmeubelen

Reguliere hardhouten tuinmeubelen onderhouden

Tuinmeubilair gemaakt van regulier hardhout mag op diverse manieren onderhouden worden. Je kan hardhouten houtsoorten behandelen met olie om een beschermend effect te realiseren. Daarnaast reinig je de meubels met een borstel en groene zeep of een reiniger voor houten tuinmeubels.

Houten tuinmeubelen afdekken met zeil

Door gebruik te maken van zeil, kun je groene aanslag voorkomen. Zorg voor ademend zeil zodat er geen vochtvorming ontstaat. Het afdekken met zeil kan het best in de herfst of winter plaatsvinden. Je meubels zijn dan beschermd tegen diverse gure weersinvloeden.

Beitsen of lakken van hardhouten tuinmeubelen

Tuinmeubilair van hardhout kan worden gebeitst of gelakt. Bij teakhout mag dit helaas niet, omdat de lak of beits niet hecht door het grote aantal oliën in deze houtsoort. Het beitsen van hardhout bestaat uit het schoonmaken van de meubels, alsmede het ontvetten. Vervolgens mag je de meubels licht opschuren zodat de beits of lak beter hecht. Met een zachte kwast breng je vervolgens doorzichtige beits of lak aan. Als je gebruik maakt van gekleurde lak, is het verstandig om eerst een primer te gebruiken. Het beitsen of lakken verlengt de levensduur van je houten tuinmeubels en het zorgt ervoor dat ze hun fraaie uiterlijk lang blijven behouden.