Rioolstank in Huis Voorkomen en Verhelpen

rioolstank in huis

Heb je last van rioolstank in huis? Dan wil je dit uiteraard zo snel mogelijk verhelpen. Het voelt heel onhygiënisch, en kan bovendien ook hoofdpijn veroorzaken. Soms is het overduidelijk waar de stank vandaan komt, maar wanneer het onduidelijk is kun je een ontstoppingsbedrijf inhuren. Het bedrijf zal de oorzaak achterhalen, en uiteindelijk een passende oplossing bieden.

rioolstank in huis

Wat kan de oorzaak zijn van rioolstank

Rioolstank in huis kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het komen door een verstopping of lekkage. Maar ook externe factoren kunnen een oorzaak zijn. Hieronder een overzicht van veel voorkomende oorzaken.

Riool verstopt
Schaam je niet, en vraag aan bijvoorbeeld je buren of ze ook last hebben van rioolstank. Wanneer dit het geval is, ligt het in de meeste gevallen aan een verstopt riool. Je kunt dan contact opnemen met een rioolservice-bedrijf, of de gemeente.

Afvoer verstopt
Wanneer de afvoer is verstopt kan hij niet ontluchten. Ook kan de geur van afvoerwater blijven hangen. Indien de afvoer is verstopt, zal je dat snel merken. Je kunt hem namelijk niet meer gebruiken, omdat het water blijft staan, of heel langzaam door de afvoer gaat. Er zijn verschillende producten te koop die de verstopping kunnen wegwerken, helpt dit niet? Neem dan contact op met een ontstoppingsbedrijf.

Lekkage
Een lekke afvoer kan de reden zijn van rioolstank. Lucht ontsnapt, en water blijft liggen. Dit zorgt niet alleen voor stank, maar ook voor waterschade. Huur iemand in die de afvoer kan repareren.

Stankslot is defect
Een stankslot noemen ze ook wel een sifon. Als je de afvoer lang niet hebt gebruikt, kan het stankslot droog komen te staan, en dus niet meer zijn werk doen. Het is in de meeste gevallen op te lossen door het water door de afvoer te spoelen, en goed te ventileren.

Ontluchtingspijp werkt niet goed
Afvoeren moeten goed kunnen ontluchten, in de meeste gevallen gaat dit via een pijp op het dak. Als deze pijp verstopt is, of niet goed is aangesloten, kan er rioollucht jouw in huis inkomen. Schakel een ontstoppingsbedrijf in om het probleem op te lossen.

Riolering is kapot
Een kapotte riolering is vaak te herkennen aan rioolvliegjes. De riolering kan kapot gaan door werkzaamheden of verzakking. Maar ook een verkeerde aanleg van het riool kan de oorzaak zijn. Neem contact op met een rioolservice-bedrijf, of de gemeente.

Rioolstank is slecht voor de gezondheid

 Het is belangrijk om rioolstank zo snel mogelijk op te sporen, en te verhelpen. Het is namelijk schadelijk voor de gezondheid. Je kon al eerder lezen dat het hoofdpijn kan veroorzaken, maar er kunnen ergere gezondheidsproblemen ontstaan. Zo kunnen je ogen gaan irriteren, kan het een longembolie veroorzaken, maar ook kun je flauwvallen en kortademig worden.