Aandachtspunten bij het laten maken van een tafel

tafel laten maken

Een tafel laten maken van een mooie houtsoort, door een houtspecialist of meubelmaker, is niet iets wat de meeste mensen vaak doen. Wil je zelf een tafel laten maken, dan betekent dit voor veel mensen dat ze niet precies weten waar ze op moeten letten qua ontwerp, aandachtspunten, houtsoort en dergelijke. Wil jezelf een tafel laten ontwerpen, dan kun je vast wel wat tips gebruiken. De belangrijkste aandachtspunten lees je in dit blog!

tafel laten maken

Kies voor een sterke houtsoort

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het laten ontwerpen van een eigen unieke houten tafel, is het soort hout dat je gebruikt. Hierbij is het van belang of de tafel buiten of binnen komt te staan. De beste keuze qua houtsoort voor een buitentafel, is goed gelakt hardhout, steigerhout of douglashout. Deze houtsoorten zijn goed bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden en daarom een prima keuze als je een tuintafel van hout wilt laten maken.

Voor een tafel van hout die je binnen gebruikt, zijn er meer opties qua houtsoorten. Immers, de tafel hoeft niet bestand te zijn tegen regen, grote temperatuurwisselingen en soortgelijke externe invloeden. Maar wil je het goed aanpakken, kies dan voor een sterke houtsoort die goed gelakt of geolied wordt. Dit voorkomt dat je houten tafel bij knoeipartijen vocht opneemt en vroeg of laat gaat barsten.

Zorg voor exacte maten

Bij het laten maken van een stijlvolle tafel is het ook cruciaal dat de maten qua lengte en breedte correct zijn. Uiteraard moet je tafel goed passen op de plek die je beoogd. Of het nu om je tuin, de eetkamer of de woonmaker gaat: een tafel laten maken is maatwerk. Zorg er daarom voor dat je goed weet hoeveel ruimte je hebt en wat de exacte maten van je houten tafel moeten zijn. Alleen dan heb je de garantie op een mooi eindresultaat.

 Ontwerp een tafel met sterke poten

Een laatste belangrijk aandachtspunt zijn de poten van je houten tafel. Zeker als je massief hout gebruikt, is het van belang om te zorgen dat er sterke en massieve poten onder je tafel zitten die tegen een stootje kunnen. Vraag dit na bij de meubelmaker of speciaalzaak die jouw tafel gaat maken!